DualArt Design

Studiu de insorire

Studiul de Insorire, studiu insorire pentru solstitii si echinoctii

Realizam studii de insorire pentru obtinerea autorizatiei de construire sau pentru folosirea acestora ca proba in instanta judecatoreasca.

Studiul de insorire analizeaza modul in care umbra unei cladiri afecteaza iluminatul natural al cladirilor invecinate. Legea prevede ca fiecare camera trebuie sa fie luminata direct timp de minim 1,5 ore pe zi. Un studiu de insorire bine realizat va furniza solutii optime pentru ambele parti - beneficiarul noilor constructii, beneficiarii constructiilor existente.

Specialistii nostri cu drept de semnatura realizeaza studii de insorire pentru obtinerea autorizatilor de constructii sau pentru orice alta analiza in domeniul arhitecturii si urbanismului.

Metoda de studiu si analiza a efectelor de insorire / umbrire

Pentru calcularea umbrelor lasate de constructiile propuse am stabilit intai localizarea geografica pentru zona studiata. Acesta este punctul de plecare al unui studiu de insorire.

Solstitii si Echinoctii

 

Pentru ca studiul sa fie relevant am calculat umbrele lasate la ora 12 pentru cele patru anotimpuri. Metoda standard indica cele patru zile in care trebuiesc studiate umbrele:

  • Echinoctiul de Primavara  - La 21 Martie, ora 12 - soarele are aceiasi altitudine cu Echinoctiul de Toamna  - ziua de 23 Septembrie, ora 12
  • Solstitiul de Vara  - La 21 Iunie,  ora 12
  • Solstitiul de Iarna  - La 22 Decembrie, ora 12 

Studiu de Insorire pentru solstitii si echinoctii

Studiu de Insorire -Solstitiu de iarna

solstitiul de iarna
Inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstitiului de iarna. El este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.  La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima de 23 grade 27 minute Sud fata de Ecuator, efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu Ecuatorul ceresc, numit tropicul Capricornului. Aceasta explica, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor  si a noptlor, precum si succesiunea anotimpurilor. Incepand de la data de 22 decembrie, durata zilelor va creste continuu, iar cea a noptilor va scadea in mod corespunzator.

 

 Studiu de Insorire -  Solstitiu de vara


solstitiul de vara


La data de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90 grade , el intrand in semnul zodiacal Racul. Este momentul solstitiului de vara, ce marcheaza inceputul verii astronomice. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestrii. Axa polilor pastreaza o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului cu 66 grade şi 33 minute. Datorita acestui fenomen, cele 2 emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum şi succesiunea anotimpurilor. La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla deci la 23 grade si 27 minute distanta unghiulară nord fata de Ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu Ecuatorul, numit tropicul racului. Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna.

 

Studiu de Insorire -  Echinoctiu de primăvară

echinoctiul de primavara - echinoctiul de toamna


Marchează inceputul primaverii astronomice si reprezinta revenirea Soarelui in longitudinea astronomica a acestuia la valoarea de zero grade. La momentul echinoctiului de primavara Soarele traverseaza Ecuatorul ceresc trecand din emisfera australa a sferei ceresti in cea boreala. Cand Soarele se afla in acest punct, numit punct vernal , el descrie miscarea diurna in lungul Ecuatorului ceresc, fenomen ce determina - la data respectiva - egalitatea duratei zilelor cu cea a noptilor, indiferent de latitudine.

Studiu de Insorire  - Echinoctiu de toamnă

 

Este momentul cand longitudinea astronomica a Soarelui atinge valoarea de 180 grade. Punctul echinoctiului de toamna, numit si punct autumnal , se afla pe sfera cereasca la intersectia eclipticii (ce reprezintă proiectia pe sfera cereasca a planului orbitei Pamântului) cu Ecuatorul ceresc, pe care Soarele il traverseaza la aceasta data, trecand din emisfera nordica a sferei ceresti  in cea sudica Aflandu-se deci la aceasta data in dreptul Ecuatorului ceresc, Soarele va rasari si va apune chiar in punctele cardinale est si vest, durata zilelor fiind astfel egala, indiferent de latitudine, cu cea a noptilor . Toamna astronomica incepe in ziua de 23 septembrie. Incepand de la aceasta data, durata zilelor va continua sa scada, iar cea a noptilor sa creasca, pana la data de 21 decembrie, cand va avea loc momentul solstitiului de iarna.

La 21 Martie (echinoctiul de primavara) ora 12 soarele are aceiasi altitudine cu ziua de 23 septembrie (echinoctiul de toamna), astfel umbrele generate sunt identice pentru cele doua echinoctii.

 

Legislatie Studiu de Insorire

 

Ordinul 536/1997 al Ministerului Sanatatii:

Art. 2. - Amplasarea cladirilor destinate locuintelor trebuie sa asigure insorirea acestora pe o durata de minimum 1 1/2 ore zilnic, la solstitiul de iarna, a tuturor incaperilor de locuit.

Astfel sunt realizate planuri si diagrame pentru cele patru solstitii si echinoctii.

Atentie! - Studiul de insorire nu are nici o valoare daca nu este semnat de un specialist cu drept de semnatura pentru acest tip de documentatie conform legislatiei in vigoare.

 

Studiul de insorire concluzioneaza in final modul in care cladirea propusa va influenta iluminatul natural al constructiilor invecinate. Se urmareste sa nu existe efecte de umbrire indelungate asupra constructiilor existente.

Pentru a intelege mai bine cum arata un studiu de insorire puteti vizualiza un exemplu din pagina noastra de portofoliu. Acest studiu de insorire a fost cerut prin certificatul de urbanism pentru documentatia de autorizatiare a lucrarilor de construire.