DualArt Design

Studiu vizibilitate

Studiul de vizibilitate - analiza vizibilitatii din puncte de interes

Scopul studiului de vizibilitate

Scopul unui studiu de vizibilitate este acela de a stabili in ce grad (indicat prin procente) este redusa vizibilitatea din puncte date. De exemplu se doreste sa se afle in ce procent este redusa vizibilitatea din balconul unei cladiri sau din dreptul ferestrelor.

Pentru a calcula gradul de reducere a vizibilitatii se va folosi o metoda geometrica.

Pentru a reda geometric imaginea proiectata pe retina se va folosi o proiectie pe o suprafata sferica. Rezultatul acestei proiectii este o emisfera; deoarece  capacitatea unei persoane de a privi intr-o directie este de 180 grade.

Pentru a corela proiectia pe sfera si proiectia pe retina ne vom folosi de teorema lui Thales care demonstreaza mentinerea proportiilor.

eye

Conform teoremei:

a/b = y/x de unde rezulta ca proportiile se pastreaza indiferent de unde se face proiectia.

Pentru situatia de fata am folosit o emisfera cu raza prestabilita pe care se va proiecta imaginea constructiei studiate. Astfel se afla procentul de obturare al vizibilitatii.

Pentru a putea calcula proiectiile pe emisfera, se generaza cladirea tridimensional. Se genereaza proiectia obiectului ce obtureaza vederea. Rezultatul obtinut este o calota sferica cu suprafata masurabila software.

Cunoscand suprafetele pentru proiectia vederii si a obturatiei se pot fixa procentele ce stabilesc in ce masura se obtureaza vederea.