Arhitectura ecologica - scop
SCOPUL ARHITECTURII ECOLOGICE este acela de a crea medii confortabile de viata, într-o maniera durabila, atat pentru indivizi cat si pentru grupurile mari de oameni.
|
|
|
|
Hotel Goldeneye - Oracabessa, Jamaica
Pentru ca o structura construita sa fie ecologica, ea trebuie sa aiba o relatie de reciprocitate cu microclimatul propriu, imediat, dar si cu cel global. In mod ideal constructiile nu ar trebui sa utilizeze, pentru satisfacerea nevoilor ocupantilor, mai multa energie decat pot colecta din sursele de energie regenerabila disponibile în microclimatul propriu.In final, atât constructiile individuale cat si orasele, trebuie sa atinga echilibrul energetic ecologic pe toata durata ciclului de viata, ceea ce include si energia inglobata in materialele de constructie, tehnicile de constructie si etapele de renovare si/sau refunctionalizare.
Scopul pe care il urmareste arhitectura ecologica este acela de a construi durabil si reponsabil. Arhitectura ecologica mai urmareste folosirea maxima a potentialului resurselor regenerabile.
Arhitectura ecologica nu inseamna doar a construi folosind materiale naturale sau bioderadabile; arhitectura ecologica inseamna si adaptarea volumetriei constructiei la conditiile de mediu (teren, vanturi, temperatura, insorire si precipitatii). Arhitectura ecologica trebuie asociata cu tehnologii pentru instalatii (termice, electrice, sanitare) ce folosesc resurse regenerabile / altrnative si care nu polueaza mediul.
Concluzie:
Arhitectura ecologica este un instrument al ecologiei ce ne ajuta sa asiguram dezvoltarea generatiilor viitoare.