Organizare santier - proiect tehnic - panoul de identificare
Dupa obtinerea autorizatiei de constructie puteti demara inceperea lucrarilor de constructie. Pentru a deschide santierul si inceperea lucrarilor de constructie sunt necesare cateva pregatiri prevazute de lege:
1. Instiintarea Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC).
2. Proiectul Tehnic - detalii de executie.
3. Panoul de identificare - al santierului.
4. Alegerea echipei de lucru sau a firmei de constructii.
5. Angajarea dirigintelui de santier.
6. Deschiderea Cartii Tehnice.
Pentru a intelege cat mai bine aceste etape necesare deschiderii santierului, va vom explica mai multe despre cei sase pasi enumerati mai sus.
1. Instiintarea Inspectoratului de stat in constructii (ISC)
Prin autorizatia de construire beneficiarul are obligatia sa anunte inspectoratul de stat in Constructii cu 15 zile inainte de a deschide un santier.
Cu a ceasta ocazie beneficiarul trebuie sa plateasca 2 taxe pentru controlul statului si pentru elaborarea reglementarilor si controlul calitatii lucrarilor.
Beneficiarul trebuie sa anunte si primaria despre inceperea lucrarilor (deschidere santier).
2. Proiectul Tehnic - Detalii de Executie
Inainte de demararea lucrarlor (Deschidere - santier) - arhitectul si colaboratorii sai (ingineri de structura si instalatii) trebuie sa intocmeasca un proiect tehnic care detaliaza proiectul pentru autorizatie: se dau detalii de executie, se arata materialele necesare si cantitatea acestora, graficul de realizare al lucrarilor in cadrul santierului si solutiile tehnice.
Proiectul Tehnic - PT este diferit de cel pentru autorizatie, iar pretul lui se negocoaza separat.
3. Panoul de identificare al santierului
Conform Legii 50/1991 este obligatorie afisarea detaliilor despre santier pe un panou 60x90 cm. Panoul necesar pentru o deschidere de santier trebuie sa fie confectionat dintr-un material rezistent la intemperii.
Panoul trebuie sa cuprinda : - datele si adresa obiectivului;
- datele beneficiarului;
- datele proiectantului;
- datele constructorului;
- date depre autorizatie;
- data deschidere santier;
- data incheiere santier;
- Imaginea sau fatada investitiei.
Neafisarea acestui panou poate duce la amenzi intre 200 - 500 euro.
4. Alegerea echipei de lucru sau a firmei de constructii
Dupa redactarea proiectului tehnic se poate angaja o firma de constructii pentru demararea lucrarilor de construire. Lucrul pe santier se poate face si in regie proprie, se pot angaja mesteri sau o echipa care sa lucreze pe santier, caz in care beneficiarul trebuie sa se asigure de atestarea profesionala a celor pe care ii angajeaza.
5. Angajarea dirigintelui de santier
O data cu deschiderea santierului, conform Ordinului MLPT 1943/2002 si al legii 10/1995 beneficiarul trebuie sa isi angajeze un diriginte de santier, care ii va reprezenta interesele pe parcursul desfasurarii lucrarilor si exsitentei santierului. Acesta are grija de respectarea proiectului, de respectarea legalitatii, si sa tina evidenta lucrarilor.
6. Deschiderea cartii tehnice
Cartea tehnica a constructiei reprezinta evidenta tuturor actelor si documentatiilor incepand de la certificatul de urbanism, proiecte, deschiderea santierului, pana la incheierea lucrarior. In aceasta carte se vor mentiona si modificarile ce vor aparea pe intreaga existenta a cladirii.
Procedura de organizare de santier este foarte importanta pentru deschiderea acestuia prin asigurarea conditiilor tehnice prin proiectul tehnic si angajarea unui diriginte de santier care supervizeaza desfasurarea corecta a lucrarilor in cadrul santierului.
Astfel o organizare de santier buna poate scadea timpul de executie al cladirii si tot printr-o buna organizare a santierului, clientul are certitudinea calitatii cladirii.