DualArt Design

Lemnul

Lemnul-reducerea consumului energetic, minimalizarea poluarii, evitarea epuizarii resurselor

 LEMNUL este cel mai eficient material ecologic utilizat. Acesta are o contributie la imbunatatirea pe de-a intregul a performantelor ambiante a oricaror cladiri comerciale prin reducerea energiei folosite, reducerea utilizarii resursei, minimalizand poluarea, reducand impactul asupra mediului.
 Avantajele folosirii lemnului nu se rezuma la construirea de case. De fapt, lemnul este cea mai buna alegere ambientala pentru structuri de orice tip - arene sportive, biblioteci, birouri, centre comerciale etc. Adaptabilitatea si aspectul estetic atragator al lemnului nu a fost niciodata atat de pregnanta ca in prezent. De aceea arhitectii si constructorii se intorc catre produsele din lemn, in special acelea care ofera din punct de vedere tehnologic si mai multe oportunitati pentru constructii.
Cu cat arhitectii se straduiesc mai mult sa creeze "cladiri verzi" care sa reduca efectele nocive asupra mediului, cu atat avantajele constructiilor din lemn devin mai evidente.


Hotel ecologic - The Point/New York

Sursa:www.tripadvisor.com

Lemnul este cea mai buna alegere pentru a satisface cele patru principii de baza din arhitectura "verde":

1. Reducerea consumului de energie:
Acest lucru poate fi obtinut cu ajutorul unui sistem de iluminare cu un consum mic de energie, a unui sistem pasiv de ventilare si minimalizand necesitatile de incalzire si/sau racire a cladirii. Lemnul are o foarte buna putere de izolare comparativ cu alte materiale. Construirea unor structuri de lemn poate fi usor adaptata la orice cerinta de consum a energiei. Acest lucru inseamna ca orice cladire cu structura de lemn poate mentine un nivel scazut al consumului de energie pentru incalzire sau racire.

2. Minimalizarea poluarii externe si a daunelor asupra mediului inconjurator:
In evaluarea impactului asupra mediului in timpul executiei cladirii, trebuie luate in considerare impactul asupra calitatii aerului, a apei si a solului. Cercetarile au demonstrat ca pentru extragerea, prelucrarea lemnului si utilizarea lui comparativ cu alte materiale de constructie, cum ar fi otelul sau betonul are urmatoarele efecte:
- un nivel scazut al emisiilor de gaz

- un nivel scazut al poluarii aerului

- un nivel scazut al poluarii apei

- un nivel scazut al pierderilor

3. Reducerea energiei totale si evitarea epuizarii resurselor:
Energia totala include toate tipurile de energie, directe sau indirecte, folosite la extragerea, prelucrarea, transportarea si utilizarea materialelor de constructie. Acest principiu tinteste spre scaderea nivelului consumului de energie, nu doar dupa ridicarea cladirii, dar si in timpul producerii materialelor de constructie. Prelucrarea lemnului foloseste foarte putina energie. Principiul scaderii volumului resurselor utilizate poate fi respectat folosind materiale reciclabile. Lemnul este singurul material principal de constructie ce poate fi reciclat. Noua tehnologie de prelucrare a lemnului permite utilizarea fiecarei parti a unui copac astfel incat nimic nu este pierdut, risipit. Lemnul este un material cu o mare durabilitate, astfel, nu necesita inlocuiri, reparatii.

4. Minimalizarea poluarii interne si a efectelor nocive asupra sanatatii
:
Lemnul poate servi ca aplicatie functionala (structurala) precum si ca material pentru finisaje datorita aspectului estetic. De exemplu, constructiile structurale din cherestea ofera un potential arhitectural deosebit. Podelele din lemn sunt acum recunoscute ca fiind viitorul, deoarece au un aspect placut si reduc acumularea de praf si microbi Fiecare material de constructie pe care il folosim provine din surse naturale, iar noi epuizam acele resurse foarte repede. Dintre toate acestea doar lemnul se regenereaza, fiind cel mai eficient si ecologic material de constructie.


Hotel ecologic - Lake Placid/NewYork

Sursa: www.thewhitefacelodge.com